Leerplicht en RMC in de Kop van Noord-Holland

Gemeente Den Helder
Kerkgracht 1
1782 GJ Den Helder
tel. 0223 678440
 
Gemeente Texel
Emmalaan 15
1791 AT Den Burg
tel. 0222 362121

Hoe lang duurt de leerplicht eigenlijk?

Je kunt zolang naar school als je zelf wilt natuurlijk. De verplichting om naar school te gaan is vanaf je 5e jaar en duurt in ieder geval tot en met het schooljaar dat je 16 bent geworden.

Reden voor een feestje? Nou ja, bijna. Als je op dat moment nog geen MBO diploma niveau 2, HAVO of VWO diploma hebt, moet je tot je 18e jaar naar school. Je bent zoals dat heet kwalificatieplichtig.

Als je kwalificatieplichtig bent, hoef je niet elke dag onderwijs te volgen, je kunt ook kiezen voor een Beroeps Begeleidend Leertraject (BBL). Je gaat dan 1 dag naar school en de rest van de tijd werk je bij een leerbedrijf. Het is wel van belang dat je ingeschreven staat bij een school. Op je 18e verjaardag of op het moment dat je een startkwalificatie hebt behaald, stopt de kwalificatieplicht.

Als je les hebt gehad op het praktijkonderwijs, je kunt zeer moeilijk leren of je hebt een meervoudige handicap, dan is een startkwalificatie niet altijd haalbaar. Je wordt dan vrijgesteld van de kwalificatieplicht. Je mag natuurlijk wel regulier onderwijs volgen of een programma volgen wat bij jou past.

Als je na je 18e nog geen startkwalificatie hebt gehaald, dat is dus een MBO met niveau 2, HAVO of VWO diploma, dan kan je terecht bij het RMC. Klik hier voor meer info over het RMC.

< Terug